Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 128 str. 45
Wersja archiwalna od 2007-01-01 do 2015-01-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2002 nr 128 str. 45
Wersja archiwalna od 2007-01-01 do 2015-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2002/40/WE

z dnia 8 maja 2002 r.

wykonująca dyrektywę Rady 92/75/EWG w sprawie etykiet efektywności energetycznej piekarników elektrycznych typu domowego

Dziennik Urzędowy nr L 128 15/05/2002 s.45

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2006 r., Nr 362, poz. 67)   Pokaż wszystkie zmiany

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 92/75/EWG z dnia 22 września 1992 r. w sprawie wskazania poprzez etykietowanie oraz standardowe informacje o produkcie, zużycia energii oraz innych zasobów przez urządzenia gospodarstwa domowego(1), w szczególności jej art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

1) dyrektywa 92/75/EWG wymaga od Komisji przyjęcia dyrektyw wykonujących w odniesieniu do różnych urządzeń gospodarstwa domowego, z piekarnikami elektrycznymi włącznie;

2) energia elektryczna wykorzystywana przez piekarniki elektryczne stanowi znaczącą część całkowitego zapotrzebowania energetycznego gospodarstw domowych Wspólnoty. Istotny jest zakres obniżonego zużycia energii przez te urządzenia;

3) normy zharmonizowane stanowią warunki techniczne przyjęte przez europejskie organy normalizacyjne, jak wymieniono w załączniku I do dyrektywy 98/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych (2), zmienionych dyrektywą 98/48/WE(3);

4) informacje dotyczące emisji hałasu powinny zostać podane przez Państwa Członkowskie, tam, gdzie stosowne, na mocy dyrektywy Rady 86/594/EWG z dnia 1 grudnia 1986 r. w sprawie hałasu emitowanego przez urządzenia gospodarstwa domowego(4);

5) dyrektywę Rady 79/531/EWG z dnia 14 maja 1979 r. o stosowaniu w odniesieniu do piekarników elektrycznych dyrektywę 79/530/EWG w sprawie wskazania poprzez etykietowanie zużycia energii przez urządzenia gospodarstwa domowego(5), zmienioną ostatnio Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, należy uchylić począwszy od dnia wejścia w życie niniejszej dyrektywy;

6) środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne opinią Komitetu ustanowionego na podstawie art. 10 dyrektywy 92/75/EWG,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

1. Niniejszą dyrektywę stosuje się do piekarników elektrycznych użytku domowego zasilanych siecią elektryczną, włącznie z piekarnikami stanowiącymi część większych urządzeń.

2. Niniejsza dyrektywa nie ma zastosowania do następujących piekarników:

a) piekarników, które mogą wykorzystywać także inne źródła energii;

b) piekarników, które nie wchodzą w zakres norm zharmonizowanych określonych w art. 2;

c) piekarników przenośnych, będących innymi urządzeniami niż urządzenia zamocowane na stałe, ważących mniej niż 18 kg, pod warunkiem, że nie są one przeznaczone do zabudowy.

3. Zużycie energii podczas wykorzystywania funkcji pary wodnej, innych niż funkcja gorącej pary wodnej, nie jest objęte niniejszą dyrektywą.

Artykuł 2

1. Informacje wymagane na mocy niniejszej dyrektywy są uzyskiwane za pomocą pomiarów wykonywanych zgodnie ze zharmonizowanymi normami przyjętymi przez Europejski Komitet Normalizacyjny Elektrotechniki (CENELEC) w ramach mandatu udzielonego przez Komisję, zgodnie z dyrektywą 98/34/WE, których numery referencyjne zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich, a dla których Państwa Członkowskie opublikowały numery referencyjne norm państwowych transponujących te zharmonizowane normy.

Przepisy zawarte w załącznikach I, II i III do niniejszej dyrektywy wymagające podania informacji odnoszącej się do hałasu stosuje się tylko w przypadku, gdy informacja ta jest wymagana przez Państwa Członkowskie na podstawie art. 3 dyrektywy 86/594/EWG. Informacja ta zostaje poddana pomiarowi zgodnie z tą dyrektywą.

2. Wyrażenia użyte w niniejszej dyrektywie zostają użyte w tym samym znaczeniu, co wyrażenia użyte w dyrektywie 92/75/EWG.

Artykuł 3

1. Dokumentacja techniczna określona w art. 2 ust. 3 dyrektywy 92/75/EWG obejmuje:

a) nazwę (nazwisko) i adres dostawcy;

b) ogólny opis modelu, wystarczający dla jego łatwej i jednoznacznej identyfikacji;

c) informacje, łącznie z odpowiednimi ilustracjami, na temat głównych cech konstrukcyjnych modelu, w szczególności tych pozycji, które w sposób znaczny wpływają na zużycie energii przez ten model;

d) sprawozdania na temat stosownych badań pomiarowych przeprowadzanych w ramach procedur badawczych dotyczących zharmonizowanych norm określonych w art. 2 ust. 1 niniejszej dyrektywy;

e) instrukcję obsługi, jeśli istnieje.

2. Etykieta określona w art. 2 ust. 1 dyrektywy 92/75/EWG jest taka, jak określono w załączniku I do niniejszej dyrektywy.

Etykietę umieszcza się na drzwiczkach urządzenia w taki sposób, aby była wyraźnie widoczna i niezasłonięta. W przypadku piekarników wielownękowych, każda z wnęk posiada własną etykietę, z wyjątkiem wnęki, która nie wchodzi w zakres zharmonizowanych norm określonych w art. 2.

3. Treść i format karty wymienionej w art. 2 ust. 1 dyrektywy 92/75/EWG są takie, jak określono w załączniku II do niniejszej dyrektywy.

4. W przypadku, gdy urządzenia są oferowane do sprzedaży, wynajmu lub sprzedaży ratalnej za pomocą komunikatów w formie pisemnej lub innej, takiej jak oferta pisemna, katalog zamówień przesyłany pocztą, ogłoszenia w Internecie i innych mediach elektronicznych, co oznacza, że potencjalny klient nie może oczekiwać zaprezentowaniaurządzenia, komunikaty takie zawierają wszelkie informacje wymienione w załączniku III.

Wymóg ten ma również zastosowanie do ofert piekarników przeznaczonych do zabudowy w zintegrowanych systemach kuchennych.

5. Klasa efektywności energetycznej urządzenia ustalana jest zgodnie z załącznikiem IV.

6. Odpowiednie określenia do wykorzystania na etykiecie i karcie, określone w art. 2 ust. 1 dyrektywy 92/75/EWG są wybierane z tabeli wymienionej w załączniku V niniejszej dyrektywy.

Artykuł 4

Państwa Członkowskie zezwalają, do dnia 30 czerwca 2003 r., na wprowadzanie do obrotu, marketing i/lub wystawę produktów oraz wysyłkę komunikatów, określonych w art. 3 ust. 4, które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą.

Artykuł 5

1. Państwa Członkowskie przyjmują i opublikują, przed dniem 31 grudnia 2002 r., przepisy niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Niniejsze przepisy stosuje się z mocą od dnia 1 stycznia 2003 r.

2. Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

3. Państwa Członkowskie przekażą Komisji teksty przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 6

Dyrektywa 79/531/EWG traci moc z dniem 1 stycznia 2003 r.

Artykuł 7

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł 8

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 8 maja 2002 r.


(1) Dz.U. L 297 z 13.10.1992, str. 16.

(2) Dz.U. L 204 z 21.7.1998, str. 37.

(3) Dz.U. L 217 z 5.8.1998, str. 18.

(4) Dz.U. L 344 z 6.12.1986, str. 24.

(5) Dz.U. L 145 z 13.6.1979, str. 7.

(6) Dz.U. L 237 z 21.09.2000, str. 1.

(7) Odpowiednie normy to EN 60 704 -2-10 (pomiar hałasu) i EN 60704-3 (weryfikacja).

(8) Odpowiednie normy to EN 60 704 -2-10 (pomiar hałasu) i EN 60704-3 (weryfikacja).

ZAŁĄCZNIK I

ETYKIETA

Wzór etykiety

1. Etykieta zawiera stosowną wersję językową wybraną z poniżej przedstawionych ilustracji:


Energia

Piekarnik elektryczny

Producent

Model

Logo

A B C 1 2 3

Bardziej wydajny

infoRgrafika

Mniej wydajny

infoRgrafika

infoRgrafika

Zużycie energii

(kWh)

Funkcja grzewcza:

Konwencjonalna

X.YZ

Wymuszony obieg powietrza

X.YZ

(obliczone dla standardowego obciążenia)

Pojemność użytkowa (w litrach)

XYZ

Rozmiar:

Mały

-

infoRgrafika

Średni

-

Duży

-

Hałas

(dB(A) dot. 1 pW)

Dalsze informacje zawarte są w ulotkach dołączonych do produktu

Norma EN 50304

Piekarniki elektryczne

Dyrektywa w sprawie etykiet dotyczących energii 2002/40/WE

infoRgrafika


2. Poniższe uwagi określają informacje, jakie mają być zawarte na etykiecie:

Uwaga

I. Nazwa lub znak handlowy dostawcy.

II. Identyfikator modelu dostawcy.

III. Klasa efektywności energetycznej wnęki(-ęk), ustalona zgodnie z załącznikiem IV. Wierzchołek strzałki zawierającej daną literę wskaźnika umieszczony jest na tym samym poziomie, co wierzchołek odpowiedniej strzałki oznaczającej klasę.

Wysokość strzałki zawierającej literę wskaźnika jest nie mniejsza niż wysokość strzałek oznaczających klasy i nie większa niż ich podwójna wysokość.

IV. Bez uszczerbku dla jakichkolwiek wymogów określonych przez system etykiet oznakowania ekologicznego Wspólnoty, w przypadku, gdy modelowi przyznano „etykietę oznakowania ekologicznego Unii Europejskiej”, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1980/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 lipca 2000 r. w sprawie zmienionego systemu przyznawania etykiet oznakowania ekologicznego Wspólnoty(6), może zostać dołączona kopia takiej etykiety.

V. Zużycie energii podane w kWh dla funkcji grzewczej (-ych) (konwencjonalnej i/lub wymuszonego obiegu powietrza) (urządzeń) obliczone w oparciu o standardowe obciążenie, ustalone zgodnie z procedurami badawczymi zharmonizowanych norm, określonych w art. 2.

VI. Pojemność użytkowa wnęki w litrach, ustalona zgodnie ze zharmonizowanymi normami, określonymi w art. 2.

VII. Rozmiar urządzenia ustalony w następujący sposób:

mały:

12

l ≤ pojemność < 35 l

średni:

35

l ≤ pojemność < 65 l

duży:

:

65

l ≤ pojemność.

Strzałka tego wskaźnika jest umieszczona na tym samym poziomie, co odpowiadający jej rozmiar.

VIII. Tam, gdzie ma to zastosowanie, poziom hałasu mierzony podczas funkcji określającej efektywność energetyczną, ustalony zgodnie z dyrektywą 86/594/EWG(7).

Uwaga:

Odpowiedniki terminologiczne w innych językach, odpowiadające powyższym, są podane w załączniku V.

Drukowanie

3. Poniżej określone są niektóre aspekty etykiety:

Użyte kolory:

CMYK – cyan (niebiesko-zielony), magenta (purpurowy), żółty, czarny.

Np. 07X0: 0% cyan, 70% magenta, 100% żółty, 0% czarny.

Strzałki

A X0X0

B 70X0

C 30X0

D 00X0

E 03X0

F 07X0

G XX0

Kontur: kolor X070.

Kolor tła strzałki określającej klasę efektywności energetycznej - czarny.

Cały tekst jest czarny. Tło białe.


infoRgrafika

infoRgrafika

Energia

Piekarnik elektryczny

Producent

Model

Logo

A B C 1 2 3

Bardziej wydajny

infoRgrafika

Mniej wydajny

infoRgrafika

infoRgrafika

Zużycie energii

(kWh)

Funkcja grzewcza:

Konwencjonalna

X.YZ

Wymuszony obieg powietrza

X.YZ

(obliczone dla standardowego obciążenia)

Pojemność użytkowa (w litrach)

XYZ

Rozmiar:

Mały

-

infoRgrafika

Średni

-

Duży

-

Hałas

(dB(A) dot. 1 pW)

Dalsze informacje zawarte są w ulotkach dołączonych do produktu

Norma EN 50304

Piekarniki elektryczne

Dyrektywa w sprawie etykiet dotyczących energii 2002/40/WE

infoRgrafika

ZAŁĄCZNIK II

KARTA

Karta zawiera następujące informacje. Informacje mogą zostać podane w formie tabeli zawierającej liczbę modeli dostarczonych przez tego samego dostawcę, w którym to przypadku są one podane w określonej kolejności, lub są podane przy opisie urządzenia:

1. znak towarowy dostawcy;

2. identyfikator modelu dostawcy;

3. klasa efektywności energetycznej wnęki (wnęk), ustalona zgodnie z załącznikiem IV. Wyrażona jako „Klasa efektywności energetycznej w skali od A (bardziej wydajne) do G (mniej wydajne)”. Jeśli informacja ta jest podana w tabeli, może zostać wyrażona w inny sposób, pod warunkiem, że zaznaczone jest, że skala wynosi od A (bardziej wydajne) do G (mniej wydajne). Wskazana jest ta funkcja grzewcza, dla której jest ustalona klasa efektywności energetycznej;

4. w przypadku, gdy informacje są podane w tabeli, oraz w przypadku, gdy niektórym urządzeniom wyszczególnionym w tej tabeli przyznano „etykietę oznakowania ekologicznego Unii Europejskiej”, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1980/2000, można w tym miejscu podać taką informację. W tym przypadku nagłówek wiersza brzmi „etykiety oznakowania ekologicznego Unii Europejskiej”, a wpis składa się z kopii takiej etykiety oznakowania ekologicznego. Przepis ten jest bez uszczerbku dla jakichkolwiek wymogów określonych przez system przyznawania etykiet oznakowania ekologicznego Wspólnoty;

5. zużycie energii podane w kWh dla funkcji grzewczej(-ych) (konwencjonalnej i/lub wymuszonego obiegu powietrza i/lub gorącej pary wodnej) (urządzeń) obliczona w oparciu o standardowe obciążenie, ustalona zgodnie z procedurami kontrolnymi zharmonizowanych norm określonych w art. 2;

6. pojemność użytkowa wnęki w litrach, ustalona zgodnie ze zharmonizowanymi normami, określonymi w art. 2;

7. rozmiar ustalony w następujący sposób:

mały:

12

l ≤ pojemność < 35 l

średni:

35

l ≤ pojemność < 65 l

duży:

:

65

l ≤ pojemność.

Strzałka tego wskaźnika jest umieszczona na tym samym poziomie, co odpowiadający jej rozmiar;

8. czas potrzebny do „ugotowania” standardowego wsadu ustalony zgodnie z procedurami kontrolnymi zharmonizowanych norm określonych w art. 2;

9. tam, gdzie ma to zastosowanie, poziom hałasu zmierzony podczas funkcji określającej wydajność energetyczną, ustalony zgodnie z dyrektywą 86/594/EWG(8);

10. deklaracja na temat poboru mocy, kiedy nie działa funkcja grzewcza, a piekarnik jest ustawiony na tryb najniższego poboru mocy, jeśli tylko dostępna będzie zharmonizowana norma dotycząca strat podczas pracy jałowej;

11. powierzchnia największej płyty grzewczej podana w cm2, określona jako „obszar powierzchniowy”, zgodnie ze zharmonizowaną normą określoną w art. 2.

Jeśli do karty jest dołączona kolorowa lub czarno-biała kopia etykiety, należy uwzględnić tylko informacje dodatkowe.

Uwaga:

Odpowiedniki terminologiczne w innych językach, odpowiadające powyższym, są podane w załączniku V.

ZAŁĄCZNIK III

ZAMÓWIENIA POCZTOWE ORAZ INNE FORMY SPRZEDAŻY POZA MIEJSCEM SIEDZIBY FIRMY

Katalogi wysyłane pocztą, komunikaty, oferty pisemne, ogłoszenia w Internecie i innych mediach elektronicznych, określonych w art. 3 ust. 4, łącznie z ofertami dotyczącymi piekarników przeznaczonych do zabudowy w zintegrowanych systemach kuchennych, zawierają następujące informacje, podane w określonej kolejności:

1. znak towarowy producenta i identyfikator modelu

(załącznik II pkt. 1 i 2)

2. klasa efektywności energetycznej

(załącznik II pkt 3)

3. zużycie energii

(załącznik II pkt 5)

4. pojemność użytkowa

(załącznik II pkt 6)

5. rozmiar

(załącznik II pkt 7)

6. hałas

(załącznik II pkt 9).

W przypadku, gdy podane są inne informacje załączone na karcie, podane są one w formie określonej w załączniku II i uwzględnione w powyższej tabeli w kolejności wymaganej dla karty.

Uwaga:

Odpowiedniki powyżej podanych terminów w innych językach wymienione są w załączniku V.

ZAŁĄCZNIK IV

KLASA WYDAJNOŚCI ENERGETYCZNEJ

Klasa efektywności energetycznej jest ustalana w następujący sposób:

Tabela 1 – Wnęki o małej pojemności

Klasa wydajności energetycznej

Zużycie energii E1 (kWh) w oparciu o standardowe obciążenie

A

E < 0,60

В

0,60 ≤ E < 0,80

С

0,80 ≤ E < 1,00

D

1,00 ≤ E < 1,20

E

1,20 ≤ E < 1,40

F

1,40 ≤ E < 1,60

G

1,60 ≤ E

1 Ustalone zgodnie z załącznikiem I, uwaga V.

Tabela 2 - Wnęki o średniej pojemności

Klasa wydajności energetycznej

Zużycie energii E1 (kWh) w oparciu o standardowe obciążenie

A

E < 0,80

В

0,80 ≤ E < 1,00

C

1,00 ≤ E < 1,20

D

1,20 ≤ E < 1,40

E

1,40 ≤ E < 1,60

F

1,60 ≤ E< 1,80

G

1,80 ≤ E

1 Ustalone zgodnie z Załącznikiem I, uwaga V.

Tabela 3 - Wnęki o dużej pojemności

Klasa wydajności energetycznej

Zużycie energii E1 (kWh) w oparciu o standardowe obciążenie

A

E < 1,00

В

1,00 ≤ E < 1,20

C

1,20 ≤ E < 1,40

D

1,40 ≤ E < 1,60

E

1,60 ≤ E< 1,80

F

1,80 ≤ E < 2,00

G

2,00 ≤ E

1 Ustalone zgodnie z załącznikiem I, uwaga V.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK V

WYRAŻENIA DO ZASTOSOWANIA NA ETYKIECIE I KARCIE [1]

Odpowiedniki wyrażeń do wykorzystania w językach Wspólnoty:

Uwaga

Etykieta

załącznik I

Karta

załącznik II

Zamówienie wysyłane pocztą

załącznik III

ES

DA

DE

EL

ΕΝ

FR

IT

NL

PT

SV

FI

PL

infoRgrafika

Energía

Energi

Energie

Ενέργεια

Energy

Énergie

Energia

Energie

Energia

Energi

Energia

Energia

infoRgrafika

Horno eléctrico

El-ovne

Elektrobacköfen

Ηλεκτρικός φούρνος

Electric oven

Four électrique

Forno elettrico

Elektrische oven

Forno eléctrico

Elektrisk ugn

Sähköuuni

Piec elektryczny

I

1

1

Fabricante

Mærke

Hersteller

Προμηθευτής

Manufacturer

Fabricant

Costruttore

Fabrikant

Fabricante

Leverantör

Tavarantoimittaja

Producent

II

2

1

Modelo

Model

Modell

Μοντέλο

Model

Modæle

Modello

Model

Modelo

Modell

Malli

Model

infoRgrafika

Más eficiente

Lavt forbrug

Niedriger Verbrauch

Πιο αποδοτικό

More efficient

Économe

Bassi consumi

Efficiënt

Eficiente

Lĺg förbrukning

Vähän kuluttava

Bardziej wydajny

infoRgrafika

Menos eficiente

Højt forbrug

Hoher Verbrauch

Λιγότερο αποδοτικό

Less efficient

Peu économe

Alti consumi

Inefficiënt

Ineficiente

Hög förbrukning

Paljon kuluttava

Mniej wydajny

3

2

Clase de eficiencia energética ... en una escala que abarca de A (más eficiente) a G (menos eficiente)

Relativt energiforbrug... pĺ skalaen A (lavt forbrug) til G (højt forbrug)

Energieeffizienzklasse... auf einer Skala von A (niedriger Verbrauch) bis G (hoher Verbrauch)

Τάξη ενεργειακής απόδοσης ... σε μια κλίμακα από το Α (πιο αποδοτικό) έως το G (λιγότερο αποδοτικό)

Energy efficiency class... on a scale of A (more efficient) to G (less efficient)

Classement selon son efficacité énergétique ... sür une échelle allant de A (économe) à (peu économe)

Classe di efficienza energetica ... su una scala da A (bassi consumi) a G (alti consumi)

Energie-effi-ciëntieklasse ... op een schaal van A (efficiënt) tot G (inefficiënt)

Classe de eficiencia energética ... numa escala de A (eficiente) a G (ineficien-te)

Energieffektivitetsklass pĺ en skala frĺn A (lĺg förbrukning) till G (hög förbrukning)

Energiatehokkuusluokka asteikolla A:sta (vähän kuluttava) G:hen (paljon kuluttava)

Klasa wydajności energetycznej ... w skali od A (bardziej wydajny) do G (mniej wydajny)

Superficie de cocción

Bageareal

Backfläche

Επιφάνεια ψησίματος

Baking area

Surface de cuisson

Superficie di cottura

Bakopper-vlak

Zona de cozedura

Bakningsyta

Paistoala

Powierzchnia grzewcza

V

5

3

Consumo de energía

Energiforbrug

Energieverbrauch

Κατανάλωση ενέργειας

Energy consumption

Consommation d'énergie

Consumo di energia

Energieverbruik

Consumo de energia

Energiförbrukning

Energiankulutus

Zużycie energii

V

5

3

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

V

5

3

Función de calentamiento

Opvarm-ningsfunk-tion

Beheizung

Λειτουργία θέρμανσης

Heating function

Fonction chauffage

Funzione di riscaldamento

Verhittingsfunctie

Funçăo de aquecimento

Värmningsfunktion

Lämmitys-toiminto

Funkcja grzewcza

V

5

3

Calentamiento convencional

Traditionel opvarmning

Konventionelle Beheizung

Συμβατική

Conventional

Classique

Convezione naturale

Conventioneel

Convencional

Konventionell värmning

Ylä-alalämpö

Konwen-cjonalny

V

5

3

Convección forzada

Varmluft

Umluft/ HeiŘuft

Με κυκλοφορία θερμού αέρα

Forced air convection

Convection forcée

Funzione di riscaldamento a convezione forzata

Geforceerde luchtcon-vectie

Convecçăo forçada de ar

Värmning med varmluft

Kiertoilma

Z wymuszo-nym obiegiem powietrza

V

5

3

Con carga normal

Baseret på standardbelastning

Bei Standard-beladung

Με βάση τυποποιημένο φορτίο

Based on standard load

Calculée en charge normalisée

Riferito al carico normalizzato

Gebaseerd op normbelasting

Com base na carga-padrăo

Baserad på rovning med standardlast

Perustuu standardin mukaiseen testiin

Obliczone dla standardo-wego obciążenia

VI

6

4

Volumen neto (litros)

Netto-volumen (liter)

Netto-volumen (Liter)

Ωφέλιμος όγκος (Λίτρα)

Usable volume (litres)

Volume utile (litres)

Volume utile (litri)

Netto volume (liter)

Volume útil Litros

Användbar volym (liter)

Käyttötilavuus (litraa)

Pojemność użytkowa (w litrach)

VII

7

5

Tipo

Type

Тур

Τύπος

Size

Type

Tipo

Type

Tipo

Storlek

Tyyppi

Rozmiar

VII

7

5

Pequeńo

Lille

Klein

Μικρός

Small

Faible volume

Piccolo

Klein

pequeno

Liten

Pieni

Mały

VII

7

5

Medio

Mellemstort

Mittel

Μεσαίος

Medium

Volume moyen

Medio

Middelgroot

médio

Medelstor

Keskikokoinen

Średni

VII

7

5

Grande

Stort

Gros

Μεγάλος

Large

Grand volume

Grande

Groot

grande

Stor

Suuri

Duży

8

Tiempo de cocción con carga normal

Kogetid ved standardbelastning

Kochzeit bei Standardbeladung

Χρόνος για ψήσιμο τυποποιημένου φορτίου

Time to cook standard load

Temps de cuisson en charge normale

Tempo necessario per cottura carico normale

Bereidingstijd bij standaardbelasting

Tempo de cozedura da cargapadrăo

Tillagningstid för en standardlast

Valmistusaika vakiokuormi-tuksella

Czas potrzebny do ugoto-wania

Standardo-wego kilograma-żu wsadu

VIII

9

6

Ruido [dB(A) re 1 р W]

Lydeffekt-niveau dB (A) (Støj)

Geräusch (dB(A) re l pW)

Øόρυβος [dB(A) ανά 1 PW]

Noise (dB(A) re 1 pW)

Bruit [dB (A) re 1 p W]

Rumore [dB (A) re 1 PW]

Geluidsniveau dB (A) re 1 pW

Nível de ruído dB (A) re 1 pW

BullernivådB(A) re 1 pW

Melu (dB (A) re 1 pW)

Hałas (dB(A) dot. 1 pW)

infoRgrafika

Ficha de información detallada en los folletos del producto

Brochurerne om produkterne indeholder yderligere oplysninger

Ein Daten-blatt mit weiteren Geräte-angaben ist in den Prospekten enthalten

Περισσότερες πληροφορίες στο ενημερωτικό φυλλάδιο

Further information is contained in product brochures

Une fiche d'information détaillée figure dans la brochure

Gli opuscoli illustrativi contengono una scheda particolareg-giata

Een kaart met nadere gegevens is opgenomen in de brochures over het apparaat

Ficha pormenorizada em folheto do produto

Produktbro­schyren innehĺller ytterligare information

Tuote-esit-teissä on lisätietoja

Dalsze informacje zawarte są w ulotkach dołączo-nych do produktu

11

Superficie de la placa de cocción de mayor tamańo

Arealet af den største bageplade

Größe des größten Backblechs

Η μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος εκφραζόμενη

The area of the largest baking sheet

Aire de la surface de la plus grande plaque pour pâtisserie

Superficie del piano di cottura piů grande

Oppervlakte van de grootste bakplaat

Area da superfície da maior placa de pastelaria

Ytan för den största bakplĺten

Suurimman leivinpellin ala

Powierz-chnia najwięk-szej płyty grzewczej

infoRgrafika

Norma EN 50304

Standard: EN 50304

Norm EN 50304

Πρότυπο ΕΝ 50304

Norm EN 50304

Norme EN 50304

Norma EN 50304

Norm EN 50304

Norma EN 50304

Standard EN 50304

Standardi EN 50304

Norma EN 50304

Directiva 2002/40/CE sobre etiquetado energético de los hornos eléctricos

Direktiv 2002/40/EF om energimćrkning af elovne

Richtlinie Energie-etikettierung 2002/40/EG für Elektro-backöfen

Οδηγία 2002/40/ΕΚ για την επισήμανση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Energy Label Directive 2002/40/WE of electric ovens

Directive «Étiquetage énergétique» 2002/40/CE des fours électriques

Direttiva 2002/40/CE sull'etichettatura dei forni elettrici

Richtlijn 2002/40/EG over energieetikettering van elektrische ovens

Directiva «etiquetagem energética» 2002/40/CE dos fornos eléctricos

Direktiv 2002/40/EG om energimärkning av elektriska hushĺllsugnar

Direktiivi 2002/40/EY sähköuunien energia-merkinnästä

Dyrektywa w sprawie oznakowa-nia dotyczące-go energii 2002/ 40/WE odnośnie pieców elektrycz-nych

Uwaga etykieta załącznik I

folder załącznik II

sprzedaż korespondencyjna załącznik III

CS

ET

LV

LT

HU

MT

PL

SK

SL

infoRgrafika

Energie

Energia

Enerģija

Energija

Energia

Enerġija

Energia

Energia

Energija

infoRgrafika

Elektrická trouba

Elektriahi

Elektriskā cepeškrāsns

Elektrinė orkaitė

Villamos sütők

Forn ta' l-Elettriku

Piekarnik elektryczny

Elektrická rúra na pečenie

Električna pečica

I

1

1

Výrobce

Tootja või kaubamärk

Ražotājs

Gamintojas

Gyártó

Manifattur

Producent

Výrobca

Proizvajalec

II

2

1

Model

Mudel

Modelis

Modelis

Típus

Mudell

Model

Model

Model

Úsporné

Tõhusam

Efektīvāk

Didžiausias efektyvumas

Kis fogyasztás

L-anqas li jaħlu

Bardziej efektywna

Viac úsporný

Manjša poraba energije

infoRgrafika

Méně úsporné |

Vähemtõhus

Mazāk efektīvi

Mažiausias efektyvumas

Nagy fogyasztás

L-aktar li jaħlu

Mniej efektywna

Menej úsporný

Večja poraba energije

3

2

Třída energetické účinnosti . na stupnici od A (nejvyšší účinnost, tj. nízká spotřeba elektrické energie) do G (nejnižší účinnost, tj. vysoká spotřeba elektrické energie)

Energiatõhususklass . astmestikus A-st (vähe tarbiv) kuni G-ni (palju tarbiv)

Energoefektivitātes klase. uz skalas no A (efektīvāk) līdz G (mazāk efektīvi)

Energijos vartojimo efektyvumo klasė skalėje nuo A (didžiau-sias efektyvumas) iki G (mažiausias efektyvumas)

Energiahaté-konysági osztály az A -tól (A hatékonyabb) G-ig (G kevésbé hatékony) terjedő skálán

Il-klassi ta' l-effiċjenza ta' l-enerġija.. skala ta' bejn A (jaħlu ftit) u Ġ (jaħlu ħafna)

Klasa efektywności energetycznej w skali od A (bardziej efektywna) do G (mniej efektywna)

Trieda energetickej hospodárnosti pomocou stupnice od A (viac úsporná) po G (menej úsporná)

Razred energijske učinkovitosti na lestvici od A (manjša poraba energije) do G (večja poraba energije)

Užitečná plocha

Küpsetusala

Cepšanas virsma

Kepimo plotas

Sütőtér

L-ispazju tal-ħami

Powierzchnia pieczenia

Priestor na pečenie

Površina za peko

V

5

3

Spotřeba energie

Energiatarbivus

Enerģijas patēriņš

Suvartojamas energijos kiekis

Energiafelhasználás

Il-konsum ta' l-enerġija

Zużycie energii

Spotreba energie

Poraba energije

V

5

3

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

kWh

V

5

3

Tepelná funkce

Soojendusfunktsioon

Karsēšanas režīms

Kaitinimo tipas |

Fűtési funkció

Funzjoni ta' tisħin

Funkcja grzewcza

Funkcia pečenie

Način ogrevanja

V

5

3

Konvenční tepelná funkce

Traditsiooniline (ülevalt ja altpoolt soojendus)

Parasts

Įprastinis

Hagyományos

Konvenzjonali

Z konwekcją naturalną

Konvenčné

Klasični

V

5

3

Nucená konvekce vzduchu

Pöördõhk

Pastiprināta gaisa konvekcija

Priverstinės oro konvekcijos

Mesterséges levegőáramoltatás

Konvezzjoni ta' arja forzata

Z wymuszonym obiegiem powietrza

S vnúteným prúdením vzduchu

S prisilnim kro-ženjem zraka

V

5

3

S normalizovanou zátěží

Põhineb standardkoormusel (tehtud testil)

Balstīts uz standarta devu

Remiantis standartine apkrova

Standard terhelés alapján

Ibbażat fuq tagħbija normali

Przy standardowym obciążeniu

Vztiahnuté na štandadnú záťaž

Pri standardnem bremenu

VI

6

4

Užitečný objem (litry)

Kasutatav ruum (liitrites)

Ietilpība (litros)

Naudingasis tūris (litrais)

Használható térfogat (liter)

Volum li jista' jintuża (litri)

Objętość użytkowa (litry)

Využiteľný objem (litre)

Uporabna prostornina (litri)

VII

7

5

Typ

Tüüp

Lielums

Dydis

Méret

Daqs

Rozmiar

Veľkosť

Velikost

VII

7

5

Malý

Väike

Maza

Mažas

Kicsi

Żgħir

Mały

Malá

Majhna

VII

7

5

Střední

Keskmine

Vidēja

Vidutinis

Közepes

Medju

Średni

Stredná

Srednja

VII

7

5

Velký

Suur

Liela

Didelis

Nagy

Kbir

Duży

Veľká |

Velika |

8

Doba tepelné úpravy normalizované zátěže

Valmistusaeg standardkoormusel

Standarta devas cepšanas laiks

Standartinės apkrovos kepimo trukmė

Sütési idő: standard terhelésnél

Ħin biex issajjar tagħbija normali

Czas potrzebny na upieczenie standardowego wsadu

Čas na upečenie štandardnej záťaže

Čas peke pri standardnem bremenu

IX

9

6

Hluk (dB(A) re 1 pW)

Müra (dB(A) re 1 pW)

Troksnis (dB(A) re 1 pW)

Triukšmo vertė (dB(A) apie 1 pW)

Zaj (dB(A) 1 pW)

Il-livell tal-ħoss dB(A) re 1 pW

Poziom hałasu (dB(A) re 1 pW)

Hlučnosť (dB(A) re 1 pW)

Hrup (dB(A) re 1 pW)

infoRgrafika

Další údaje jsou v návodu k použití |

Kasutusjuhend sisaldab lisateavet

Sīkāka informācija norādīta brošūrā

Daugiau informacijos pateikiama gaminio aprašuose

További információk a termékismertetőben

Aktar informazzjoni tista' tinkiseb mill-manwali tal-prodott

Szczegółowe informacje zawarte są w instrukcji obsługi

Ďalšie informácie sú obsiahnuté vo výrobkových katalógoch

Ostali podatki so navedeni v prospektu

11

Plocha největšího plechu na pečení

Suurima küpsetusplaadi ala

Lielākās cepešpannas laukums

Didžiausias kepimo lakšto plotas

A legnagyobb tepsi területe

L-ispazju ta' l-akbar daqs ta' reċipjent tal-ħami

Największa powierzchnia pieczenia

Plocha najväčšieho plechu na pečenie

Površina največje plošče za peko

infoRgrafika

Norma EN 50 304

Standard EN 50 304

Standarts EN 50 304 |

Lietuvos Respublikos standartas LST EN 50 304

EN 50 304 szabvány

L-Istandard EN 50 304

Norma EN 50 304

Norma EN 50 304

Standard EN 50 304

Směrnice 2002/40/ES pro označování elektrických trub energetickými štítky

Elektriahjude energiamärgista-mise direktiiv 2002/40/EÜ

Elektrisko cepeškrāšņu marķēšanas Direktīva 2002/40/EK

Elektrinių orkaičių vartojamos energijos efektyvumo ženklinimo direktyva 2002/40/EB

A villamos sütők energiafogyasztási címkézéséről szóló

Direttiva dwar it-tikketta ta' l-Eneġija (2002/40/KE) fuq fran ta' l-elettriku |

Dyrektywa 2002/40/WE dotycząca etykiet energetycznych

Smernica 2002/40/ES o energetickom štítkovaní elektrických rúr na pečenie

Direktiva 2002/40/ES o energijski nalepki za električne pečice

Uwaga

Etykieta

Karta

Zamówienie pocztowe

BG

RO

Załącznik I

Załącznik II

Załącznik III

infoRgrafika

Енергия

Energie

infoRgrafika

Електрическа фурна

Cuptor electric

I

1

1

Производител

Fabricant

II

2

1

Модел

Model

infoRgrafika

По-ефективен

Mai eficient

infoRgrafika

По-ниско ефективен

Mai puţin eficient

3

2

Клас на енергийна ефективност ... върху скала от А (най-ефективен) до G (най-нискоефективен)

Clasa de eficienţă energetică ... pe o scară de la A (mai eficient) la G (mai puţin eficient)

Повърхност за печене

Suprafaţa de coacere

V

5

3

Консумация на енергия

Consum de energie

V

5

3

kWh

kWh

V

5

3

Функция нагряване

Funcţia de încălzire

V

5

3

Естествена циркулация на въздуха

Convectie naturală

V

5

3

Принудителна циркулация на въздуха

Convectie forţată

V

5

3

Основана на стандартен товар

Calculat la sarcina standard

VI

6

4

Използваем обем (литри)

Volum util (litri)

VII

7

5

Размер

Tip

VII

7

5

Малък

Volum scăzut

VII

7

5

Среден

Volum mediu

VII

7

5

Голям

Volum mare

8

Време, необходимо за »готвене" при стандартен товар

Timp de coacere la sarcina standard

IX

9

6

Ниво на шум (dB (A) за 1 ρ W)

Nivel de zgomot (dB(A) re 1 pW)

infoRgrafika

Допълнителна информация се съдържа в техническия проспект

Fişa de informaţii conţinută în broşurile produsului

11

Площ на най-голямата повърхност за печене

Aria celei mai mari plăci de coacere

infoRgrafika

БДС EN 50304

Standard EN 50304

Директива 2002/40/EO за електрически фурни

Directiva 2002/40/CE Etichetarea energetică a cuptoarelor electrice de uz casnic

[1] Załącznik V w brzmieniu ustalonym przez art. 1 dyrektywy Komisji 2006/80/WE z dnia 23 października 2006 r. dostosowującej niektóre dyrektywy w dziedzinie energii w związku z przystąpieniem Bułgarii i Rumunii (Dz.Urz.UE L 362 z 20.12.2006, str. 67). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2007 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00