Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 22 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.164.2023.4.DS

WIS USŁUGA – przygotowywanie posiłków i napojów w restauracji (usługa kucharska).

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 24 maja 2023 r. (data wpływu 24 maja 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 13 lipca 2023 r. (data wpływu 13 lipca 2023 r.) oraz 25 lipca 2023 r. (data wpływu 28 lipca 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: usługa – przygotowywanie posiłków i napojów w restauracji (usługa kucharska)

Opis usługi: Na podstawie umowy zawartej z podmiotem prowadzącym restaurację, Wnioskodawca świadczy usługę polegającą na przygotowaniu posiłków i napojów według zamówień z wykorzystaniem bazy urządzeń kuchni i pomieszczeń kuchennych w lokalu Zleceniodawcy. Czynności wykonywane w ramach usługi to zamawianie produktów niezbędnych do wykonywania potraw i napojów, przyjmowanie zamówień od kelnerów, przygotowanie potraw i napojów zgodnie z zamówieniami, po przygotowaniu produktów wystawienie w miejscu, z którego kelnerzy odbierają produkty. Posiłki i napoje przygotowywane są przez Wnioskodawcę z produktów zapewnionych przez Zleceniodawcę i zgodnie z recepturami Zleceniodawcy. W całym procesie wykonywania usługi Wnioskodawca zobowiązany jest do dbania o czystość w kuchni i na zapleczu. Wnioskodawca zobowiązany jest także zapewnić niezbędną liczbę osób do wykonania przedmiotu umowy oraz sporządzania grafików pracy (comiesięcznie) tak, aby pracownicy Wykonawcy zapewnili kompleksową obsługę kuchni niezbędną do funkcjonowania lokalu. Oczekiwaniem Zleceniodawcy w odniesieniu do świadczonej usługi jest „zwolnienie” go z obowiązku zapewnienia specjalistycznej obsługi kuchennej, w ilości niezbędnej do obsługi restauracji, którą na obecnym rynku pracy trudno utrzymać z różnych względów. Wynagrodzenie za świadczoną usługę ustalone jest ryczałtowo za miesiąc.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00