Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 sierpnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.265.2023.2.AP

WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE – gotowy posiłek – porcjowany i pakowany w pojedyncze styropianowe opakowanie wraz z usługą transportu tego dania do Klienta (przedszkola).

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia – brak daty sporządzenia wniosku (data wpływu 7 czerwca 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar (świadczenie kompleksowe) – gotowy posiłek – pierś z kurczaka (…), ziemniaki (…), surówka (…) – porcjowany i pakowany w pojedyncze styropianowe opakowanie wraz z usługą transportu tego dania do Klienta (przedszkola)

Opis usługi: Przedmiotem wniosku jest świadczenie, na które składa się gorący posiłek oraz usługa jego transportu do Klienta (przedszkola).

Zestaw obiadowy to: pierś z kurczaka (…), ziemniaki (…), surówka (…) o następującym składzie: filet z kurczaka, czosnek (…), olej, papryka (…), pieprz (…), sól, zioła (…), ziemniaki, masło, mleko, sól, kapusta (…), cukier, cytrynka (…), kukurydza (…), marchew, natka pietruszki, sól, pieprz (…).

Wnioskodawca dokonuje obróbki wstępnej fileta z kurczaka, tj. doczyszczeniu z błon oraz wykrojeniu odpowiedniej gramatury (porcjowaniu), panierowaniu w przyprawach, obróbce cieplnej czyli pieczeniu, bezpośrednio przed wydaniem do strefy pakowania.

Ziemniaki gotowane są bezpośrednio przed wydaniem. Po procesie obróbki cieplnej (gotowaniu) następuje proces homogenizacji i łączenia pozostałych składników bezpośrednio przed wydaniem na strefę pakowania.

W celu przygotowania surówki (…) Wnioskodawca przygotowuje surowce, kolejno następuje proces wstępny (rozdrabnianie), przygotowanie dodatków (przypraw), doprawianie do smaku dodatkami, mieszanie składników, porcjowanie.

Wnioskodawca przygotowuje przedmiotowy posiłek we własnej kuchni centralnej (poza lokalizacją klienta). Sprzedaż dania jest zakontraktowana na podstawie umowy zawartej z Klientem (przedszkolem), a ilości są podawane przez Klienta każdego dnia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00