Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Uchwała o dopłacie do kosztów funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Lublinie z dnia 30 listopada 2023 r., sygn. RIO.V.070.67.2023

W odpowiedzi na pismo złożone w dniu 6 listopada br. w trybie art. 13 pkt 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1325) z zapytaniem dotyczącym uchwały o pokryciu części kosztów gospodarowania odpadami komunalnymi podejmowanej przez radę gmin na podstawie art. 6r ust. 2da ustawy z dnia 13 września 1996 r.o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. z 2023 r., poz. 1469, poz. 1852 dalej: u.c.p.g.) przedstawiam stanowisko tutejszej Izby.

Z przepisów art. 6r ust. 1 - 2da u.c.p.g. wynika obowiązek ustalenia stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi W wysokości zapewniającej realizację obowiązkowego zadania własnego gminy polegającego na na pokrywaniu kosztów funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00