Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 10.05.2013, sygn. IPPP3/443-123/13-2/KB, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-123/13-2/KB

stawka akcyzy na wyrób o kodzie CN 2205 10 10.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony przedstawione we wniosku z dnia 06.02.2013 r. (data wpływu 14.02.2013 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki podatku na wyrób o kodzie CN 2205 10 10 jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 14.02.2013 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki podatku na wyrób o kodzie CN 2205 10 10.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

Wnioskodawca, jako zarejestrowany odbiorca wyrobów akcyzowych zamierza dokonywać wewnątrzwspólnotowego nabycia wyrobu akcyzowego X. oraz Y. o pojemności 75 cl i zawartości alkoholu 8% objętości produktu, zwanym w dalszej części wniosku Wyrobem. X. oraz Y. to aromatyzowane napoje winopochodne produkowane na bazie wina ze świeżych winogron z dodatkiem substancji aromatycznych. Zawartość alkoholu wynikająca z procesu fermentacji wynosi 7,5%. Substancje aromatyczne zawarte w gotowym wyrobie otrzymuje się w procesie ekstrakcji związków aromatycznych z wykorzystaniem alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. Alkohol etylowy służący do rozpuszczenia substancji aromatyzujących jest stosowany w ściśle określonej dawce niezbędnej do rozpuszczenia substancji aromatyzujących, nie przekraczający 0,5% obj. gotowego wyrobu. Na skutek użycia alkoholu etylowego jako rozpuszczalnika aromatów, ilość alkoholu w gotowym produkcie wzrasta z ok. 7,5% do ok. 8%. Gotowy Wyrób nasyca się dwutlenkiem węgla do ciśnienia poniżej 3 barów, a następnie rozlewa do butelek o pojemności 75 cl i zamyka zakrętką. Wnioskodawca legitymuje się Wiążącą Informacją Taryfową wydaną przez Urząd Celny, zgodnie z którą Wyrób jest klasyfikowany w Scalonej Nomenklaturze Celnej .

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00