Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 24.06.2014, sygn. ITPP3/443-138/14/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP3/443-138/14/JK

Produkowany wyrób nie jest wyrobem o jakim mowa w art. 94-96 ustawy, a powstały napój alkoholowy będzie posiadał właściwości organoleptyczne (smak, zapach, wygląd) charakterystyczne dla napoju fermentowanego (powstałego m.in. z mieszaniny soku owocowego i/lub rozcieńczonego koncentratu), z którego został wytworzony, zatem zgodnie z dyspozycją art. 97 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym, jest wyrobem pośrednim, dla którego stawka akcyzy wynosi 318,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu (art. 97 ust. 4 ustawy).

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 2 i § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 11 marca 2014 r. (wpływ 13 marca 2014 r.), uzupełnionym pismami z dnia 19 maja 2014 r. oraz z dnia 17 czerwca 2014 r., o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki akcyzy jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13 marca 2014 r. został złożony wniosek, uzupełniony pismami z dnia 19 maja 2014 r. oraz z dnia 17 czerwca 2014 r., o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stawki akcyzy.

We wniosku oraz uzupełnieniach wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca zamierza produkować napój alkoholowy. Zawartość alkoholu w wyrobie gotowym będzie wynosić − 21%. Produkt będzie powstawał w wyniku zestawienia ze sobą następujących składników stanowiących odpowiednio procentową część wyrobu gotowego: napój fermentowany ok. 81%, alkohol etylowy pochodzenia rolniczego ok. 10,5%, cukier ok. 6,9%, aromaty, barwniki, substancje dodatkowe ok. 1,6%. Proces produkcji składa się z następujących etapów:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00