Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 25.09.2015, sygn. ILPP2/4512-1-490/15-4/MN, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-490/15-4/MN

Uznanie za dostawę towarów sprzedaży posiłków i napoi. Stawka podatku.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) w zw. z § 9 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 18 czerwca 2015 r. (data wpływu 25 czerwca 2015 r.) uzupełnionym pismem z 8 września 2015 r. (data wpływu 16 września 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 czerwca 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku. Wniosek uzupełniono pismem z 8 września 2015 r. (data wpływu 16 września 2015 r.) o doprecyzowanie opisu sprawy.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca (osoba fizyczna) prowadzi punkty sprzedaży, w których sprzedawane są gotowe wyroby gastronomiczne, tj. naleśniki, pierogi, kopytka, kluski śląskie, krokiety, placki ziemniaczane, zapiekanki, gyros, bigos, gołąbki, zupy.

Dania są przygotowywane w punkcie sprzedaży, z gotowych produktów i półproduktów nabywanych przez Wnioskodawcę od kontrahentów lub wytwarzane we własnym zakresie.

Wnioskodawca wytwarza następujące produkty: zapiekanki, bigos, pierogi, naleśniki, gołąbki, kopytka, kluski śląskie, krokiety, farsze do pierogów, naleśników, surówki, zupy.

Produkty te dostarczane są do punktów sprzedaży, ale również sprzedawane innym podmiotom. W punktach sprzedaży wyroby gotowe są przygotowywane do sprzedaży w następujący sposób:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00