history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-07-18

§ 10. [Forma pomocy] 1. Pomoc jest przyznawana:

1) w formie refundacji poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3;

2) na okres:

a) pięciu lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

b) czterech lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w pierwszym roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

c) trzech lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w drugim roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

2. Pomoc jest wypłacana w formie rocznych płatności obejmujących okresy kolejnych dwunastu miesięcy, zwane dalej „okresami pomocy”, ustalanych zgodnie z ust. 1 pkt 2, liczonych od dnia:

1) objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo złożenia do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, lub

2) objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o której mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b–g, lub

3) zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. c – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

3. Wysokość pomocy, za każdy z okresów pomocy, ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających, że w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, zostały poniesione koszty:

1) kontroli i certyfikacji, w tym badań i analiz wykonanych w związku z kontrolą, po przeprowadzeniu której wydaje się:

a) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a,

b) certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w załączniku XII, lub certyfikat, o którym mowa w art. 35 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. Urz. UE L 150 z 14.06.2018, str. 1, z późn. zm.), wydane przez upoważnioną jednostkę certyfikującą [2] – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b,

c) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

d) certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji roślin – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

e) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

f) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c,

g) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d,

h) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e,

i) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. f,

j) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. g;

2) składki na rzecz grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, której działalność wiąże się z uczestnictwem w systemie jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

3) zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

4) zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

4. Refundacji podlegają poniesione koszty, o których mowa w ust. 3, w wysokości nieprzekraczającej:

1) 3200 zł – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

2) 3000 zł – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

3) 2750 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł,

c) pkt 4 – nie może przekroczyć 250 zł;

4) 1470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3 pkt 3, nie może przekroczyć 250 zł;

5) 2386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

6) 1700 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

7) 2000 zł – w przypadku krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. e–g, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł.

5. Refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3, nie obejmuje podatku od towarów i usług (VAT).

6. Pomoc nie jest przyznawana wnioskodawcy należącemu do organizacji producentów, o której mowa w art. 152 rozporządzenia nr 1308/2013, ponoszącej koszty, o których mowa w ust. 3 pkt 1, stanowiące podstawę do obliczenia wysokości pomocy z funduszu operacyjnego w ramach programu operacyjnego.

7. Łączna wysokość pomocy, o której mowa w ust. 4, przyznanej beneficjentowi może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro, według kursu ustalonego w sposób, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18, z późn. zm.).

[2] § 10 ust. 3 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 czerwca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1261). Zmiana weszła w życie 18 lipca 2023 r.

Wersja obowiązująca od 2023-07-18

§ 10. [Forma pomocy] 1. Pomoc jest przyznawana:

1) w formie refundacji poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3;

2) na okres:

a) pięciu lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

b) czterech lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w pierwszym roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

c) trzech lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w drugim roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

2. Pomoc jest wypłacana w formie rocznych płatności obejmujących okresy kolejnych dwunastu miesięcy, zwane dalej „okresami pomocy”, ustalanych zgodnie z ust. 1 pkt 2, liczonych od dnia:

1) objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo złożenia do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, lub

2) objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o której mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b–g, lub

3) zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. c – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

3. Wysokość pomocy, za każdy z okresów pomocy, ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających, że w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, zostały poniesione koszty:

1) kontroli i certyfikacji, w tym badań i analiz wykonanych w związku z kontrolą, po przeprowadzeniu której wydaje się:

a) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a,

b) certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w załączniku XII, lub certyfikat, o którym mowa w art. 35 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. Urz. UE L 150 z 14.06.2018, str. 1, z późn. zm.), wydane przez upoważnioną jednostkę certyfikującą [2] – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b,

c) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

d) certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji roślin – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

e) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

f) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c,

g) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d,

h) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e,

i) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. f,

j) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. g;

2) składki na rzecz grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, której działalność wiąże się z uczestnictwem w systemie jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

3) zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

4) zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

4. Refundacji podlegają poniesione koszty, o których mowa w ust. 3, w wysokości nieprzekraczającej:

1) 3200 zł – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

2) 3000 zł – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

3) 2750 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł,

c) pkt 4 – nie może przekroczyć 250 zł;

4) 1470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3 pkt 3, nie może przekroczyć 250 zł;

5) 2386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

6) 1700 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

7) 2000 zł – w przypadku krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. e–g, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł.

5. Refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3, nie obejmuje podatku od towarów i usług (VAT).

6. Pomoc nie jest przyznawana wnioskodawcy należącemu do organizacji producentów, o której mowa w art. 152 rozporządzenia nr 1308/2013, ponoszącej koszty, o których mowa w ust. 3 pkt 1, stanowiące podstawę do obliczenia wysokości pomocy z funduszu operacyjnego w ramach programu operacyjnego.

7. Łączna wysokość pomocy, o której mowa w ust. 4, przyznanej beneficjentowi może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro, według kursu ustalonego w sposób, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18, z późn. zm.).

[2] § 10 ust. 3 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 czerwca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1261). Zmiana weszła w życie 18 lipca 2023 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-03-08 do 2023-07-17    (Dz.U.2019.449 tekst jednolity)

§ 10. [Forma pomocy] 1. Pomoc jest przyznawana:

1) w formie refundacji poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3;

2) na okres:

a) pięciu lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

b) czterech lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w pierwszym roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

c) trzech lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w drugim roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

2. Pomoc jest wypłacana w formie rocznych płatności obejmujących okresy kolejnych dwunastu miesięcy, zwane dalej „okresami pomocy”, ustalanych zgodnie z ust. 1 pkt 2, liczonych od dnia:

1) objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo złożenia do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, lub

2) objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o której mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b–g, lub

3) zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. c – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

3. Wysokość pomocy, za każdy z okresów pomocy, ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających, że w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, zostały poniesione koszty:

1) kontroli i certyfikacji, w tym badań i analiz wykonanych w związku z kontrolą, po przeprowadzeniu której wydaje się:

a) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a,

b) certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w załączniku XII, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b,

c) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

d) certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji roślin – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

e) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

f) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c,

g) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d,

h) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e,

i) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. f,

j) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. g;

2) składki na rzecz grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, której działalność wiąże się z uczestnictwem w systemie jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

3) zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

4) zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

4. Refundacji podlegają poniesione koszty, o których mowa w ust. 3, w wysokości nieprzekraczającej:

1) 3200 zł – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

2) 3000 zł – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

3) 2750 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł,

c) pkt 4 – nie może przekroczyć 250 zł;

4) 1470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3 pkt 3, nie może przekroczyć 250 zł;

5) 2386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

6) 1700 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

7) 2000 zł – w przypadku krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. e–g, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł.

5. Refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3, nie obejmuje podatku od towarów i usług (VAT).

6. Pomoc nie jest przyznawana wnioskodawcy należącemu do organizacji producentów, o której mowa w art. 152 rozporządzenia nr 1308/2013, ponoszącej koszty, o których mowa w ust. 3 pkt 1, stanowiące podstawę do obliczenia wysokości pomocy z funduszu operacyjnego w ramach programu operacyjnego.

7. Łączna wysokość pomocy, o której mowa w ust. 4, przyznanej beneficjentowi może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro, według kursu ustalonego w sposób, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18, z późn. zm.).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-08-10 do 2019-03-07

§ 10. [Forma pomocy] 1. [11] Pomoc jest przyznawana:

1) w formie refundacji poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3;

2) na okres:

a) pięciu lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

b) czterech lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w pierwszym roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

c) trzech lat – w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w drugim roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

2. Pomoc jest wypłacana w formie rocznych płatności obejmujących okresy kolejnych dwunastu miesięcy, zwane dalej „okresami pomocy”, ustalanych zgodnie z ust. 1 pkt 2, liczonych od dnia: [12]

1) objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo złożenia do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, lub

2) objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o której mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b–g, lub

3) zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. c – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

3. Wysokość pomocy, za każdy z okresów pomocy, ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających, że w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, zostały poniesione koszty: [13]

1) kontroli i certyfikacji [14] , w tym badań i analiz wykonanych w związku z kontrolą, po przeprowadzeniu której wydaje się:

a) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a,

b) certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w załączniku XII, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b,

c) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

d) certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji roślin – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

e) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

f) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c,

g) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d,

h) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e,

i) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. f,

j) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. g,

2) [15] składki na rzecz grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, której działalność wiąże się z uczestnictwem w systemie jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

3) zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

4) zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

4. Refundacji podlegają poniesione koszty, o których mowa w ust. 3, w wysokości nieprzekraczającej:

1) 3200 zł – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

2) 3000 zł – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

3) 2750 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł,

c) pkt 4 – nie może przekroczyć 250 zł;

4) 1470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3 pkt 3, nie może przekroczyć 250 zł;

5) 2386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

6) 1700 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

7) 2000 zł – w przypadku krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. e–g, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł.

5. Refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3, nie obejmuje podatku od towarów i usług (VAT).

6. Pomoc nie jest przyznawana wnioskodawcy należącemu do organizacji producentów, o której mowa w art. 152 rozporządzenia nr 1308/2013, ponoszącej koszty, o których mowa w ust. 3 pkt 1, stanowiące podstawę do obliczenia wysokości pomocy z funduszu operacyjnego w ramach programu operacyjnego.

7. [16] Łączna wysokość pomocy, o której mowa w ust. 4, przyznanej beneficjentowi może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro, według kursu ustalonego w sposób, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18, z późn. zm.).

[11] § 10 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lipca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1440). Zmiana weszła w życie 10 sierpnia 2018 r.

[12] § 10 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lipca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1440). Zmiana weszła w życie 10 sierpnia 2018 r.

[13] § 10 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lipca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1440). Zmiana weszła w życie 10 sierpnia 2018 r.

[14] § 10 ust. 3 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lipca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1440). Zmiana weszła w życie 10 sierpnia 2018 r.

[15] § 10 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lipca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1440). Zmiana weszła w życie 10 sierpnia 2018 r.

[16] § 10 ust. 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lipca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1440). Zmiana weszła w życie 10 sierpnia 2018 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-07-07 do 2018-08-09

§ 10. 1. Pomoc jest przyznawana w formie refundacji poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3.

2. Pomoc jest wypłacana w formie rocznych płatności obejmujących okresy pięciu [5] kolejnych dwunastu miesięcy, zwanych dalej „okresami pomocy”, liczonych od dnia:

1) objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo złożenia do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, lub

2) objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o której mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b–g, lub

3) zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. c – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

3. Wysokość pomocy, za każdy z pięciu [6] okresów pomocy, ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających, że w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, zostały poniesione koszty:

1) kontroli, w tym badań i analiz wykonanych w związku z kontrolą, po przeprowadzeniu której wydaje się:

a) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a,

b) certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w załączniku XII, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b,

c) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

d) certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji roślin – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

e) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

f) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c,

g) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d,

h) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e,

i) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. f,

j) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. g,

2) składki na rzecz grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia;

3) zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

4) zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

4. Refundacji podlegają poniesione koszty, o których mowa w ust. 3, w wysokości nieprzekraczającej:

1) 3200 zł – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

2) 3000 zł – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

3) 2750 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł,

c) pkt 4 – nie może przekroczyć 250 zł;

4) [7] 1470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3 pkt 3, nie może przekroczyć 250 zł;

5) 2386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

6) 1700 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

7) 2000 zł – w przypadku krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. e–g, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł.

5. Refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3, nie obejmuje podatku od towarów i usług (VAT).

6. Pomoc nie jest przyznawana wnioskodawcy należącemu do organizacji producentów, o której mowa w art. 152 rozporządzenia nr 1308/2013, ponoszącej koszty, o których mowa w ust. 3 pkt 1, stanowiące podstawę do obliczenia wysokości pomocy z funduszu operacyjnego w ramach programu operacyjnego.

7. Łączna wysokość pomocy, o której mowa w ust. 4, przyznanej beneficjentowi, ze względu na prowadzenie produkcji w ramach więcej niż jednego systemu jakości wymienionego w § 3 pkt 3 lub 4, może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro, według kursu ustalonego w sposób, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18, z późn. zm.).

[5] § 10 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1331). Zmiana weszła w życie 7 lipca 2017 r.

[6] § 10 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1331). Zmiana weszła w życie 7 lipca 2017 r.

[7] § 10 ust. 4 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz.U. poz. 1331). Zmiana weszła w życie 7 lipca 2017 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-08-19 do 2017-07-06

§ 10. 1. Pomoc jest przyznawana w formie refundacji poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3.

2. Pomoc jest wypłacana w formie rocznych płatności obejmujących okresy trzech kolejnych dwunastu miesięcy, zwanych dalej „okresami pomocy”, liczonych od dnia:

1) objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo złożenia do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, lub

2) objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o której mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b–g, lub

3) zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. c – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

3. Wysokość pomocy, za każdy z trzech okresów pomocy, ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających, że w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, zostały poniesione koszty:

1) kontroli, w tym badań i analiz wykonanych w związku z kontrolą, po przeprowadzeniu której wydaje się:

a) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a,

b) certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w załączniku XII, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b,

c) certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

d) certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji roślin – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

e) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

f) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c,

g) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d,

h) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e,

i) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. f,

j) certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. g,

2) składki na rzecz grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia;

3) zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;

4) zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.

4. Refundacji podlegają poniesione koszty, o których mowa w ust. 3, w wysokości nieprzekraczającej:

1) 3200 zł – w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

2) 3000 zł – w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

3) 2750 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł,

c) pkt 4 – nie może przekroczyć 250 zł;

4) 1470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

5) 2386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

6) 1700 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł;

7) 2000 zł – w przypadku krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. e–g, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:

a) pkt 2 – nie może przekroczyć 1500 zł,

b) pkt 3 – nie może przekroczyć 250 zł.

5. Refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3, nie obejmuje podatku od towarów i usług (VAT).

6. Pomoc nie jest przyznawana wnioskodawcy należącemu do organizacji producentów, o której mowa w art. 152 rozporządzenia nr 1308/2013, ponoszącej koszty, o których mowa w ust. 3 pkt 1, stanowiące podstawę do obliczenia wysokości pomocy z funduszu operacyjnego w ramach programu operacyjnego.

7. Łączna wysokość pomocy, o której mowa w ust. 4, przyznanej beneficjentowi, ze względu na prowadzenie produkcji w ramach więcej niż jednego systemu jakości wymienionego w § 3 pkt 3 lub 4, może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro, według kursu ustalonego w sposób, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18, z późn. zm.).