history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-06-29    (Dz.U.2023.1235 tekst jednolity)

Art. 37. [Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego] 1. Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.

2. Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:

1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:

a) nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin, oraz

b) zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;

2) produkty akwakultury i wodorosty morskie – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;

3) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:

a) przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,

b) pasza oraz

c) wino.

3. Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:

1) zbiór ze stanu naturalnego,

2) pszczelarstwo,

3) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich

– mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.

Wersja obowiązująca od 2023-06-29    (Dz.U.2023.1235 tekst jednolity)

Art. 37. [Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego] 1. Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.

2. Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:

1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:

a) nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin, oraz

b) zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;

2) produkty akwakultury i wodorosty morskie – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;

3) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:

a) przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,

b) pasza oraz

c) wino.

3. Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:

1) zbiór ze stanu naturalnego,

2) pszczelarstwo,

3) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich

– mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2023-04-28 do 2023-06-28

Art. 37. [Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego] 1. Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.

2. Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:

1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:

a) [1] nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin, oraz

b) zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;

2) produkty akwakultury i wodorosty morskie – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;

3) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:

a) przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,

b) pasza oraz

c) wino.

3. Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:

1) zbiór ze stanu naturalnego,

2) pszczelarstwo,

3) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich

– mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.

[1] Art. 37 ust. 2 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez art. 69 ustawy z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. poz. 588). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2023 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-07-07 do 2023-04-27

Art. 37. [Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego] 1. Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.

2. Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:

1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:

a) nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał rozmnożeniowy roślin, oraz

b) zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;

2) produkty akwakultury i wodorosty morskie – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;

3) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:

a) przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,

b) pasza oraz

c) wino.

3. Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:

1) zbiór ze stanu naturalnego,

2) pszczelarstwo,

3) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich

– mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.