Wersja obowiązująca od 2023-06-29 (Dz.U.2023.1235 tekst jednolity)
[Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego] 1. Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.
2. Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a) nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin, oraz
b) zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;
2) produkty akwakultury i wodorosty morskie – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;
3) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a) przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,
b) pasza oraz
c) wino.
3. Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1) zbiór ze stanu naturalnego,
2) pszczelarstwo,
3) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich
– mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
Wersja obowiązująca od 2023-06-29 (Dz.U.2023.1235 tekst jednolity)
[Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego] 1. Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.
2. Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a) nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin, oraz
b) zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;
2) produkty akwakultury i wodorosty morskie – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;
3) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a) przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,
b) pasza oraz
c) wino.
3. Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1) zbiór ze stanu naturalnego,
2) pszczelarstwo,
3) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich
– mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2023-04-28 do 2023-06-28
[Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego] 1. Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.
2. Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a) [1] nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin, oraz
b) zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;
2) produkty akwakultury i wodorosty morskie – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;
3) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a) przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,
b) pasza oraz
c) wino.
3. Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1) zbiór ze stanu naturalnego,
2) pszczelarstwo,
3) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich
– mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
[1] Art. 37 ust. 2 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez art. 69 ustawy z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. poz. 588). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2023 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-07-07 do 2023-04-27
[Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego] 1. Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.
2. Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a) nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał rozmnożeniowy roślin, oraz
b) zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;
2) produkty akwakultury i wodorosty morskie – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;
3) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży – uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a) przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,
b) pasza oraz
c) wino.
3. Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1) zbiór ze stanu naturalnego,
2) pszczelarstwo,
3) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich
– mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.